kontakt_ico  Kontakt
home_ico  Home
fb
12.8.2009 / Mexiko 2009 / 5 - Poslední mexický týden

Poslední týden mého mexického pobytu zdaleka nebyl pouze ve znamení příprav a tréninku na bikemaraton Iturbiton. Přinesl spoustu zážitků, zábavy a nových přátel.

Zatímco pondělí po pozdním návratu z Nuevo Lareda vyplnil pouze odpočinek a lehké vyjetí po rozpáleném asfaltu místní hlavní dopravní tepny ( s precizně označenými potencionálními stanovišti nebezpečných, patrně infikovaných, lehkých děv ), úterní ráno začalo mnohem zajímavěji: jako čestný člen učitelského sboru města Iturbide a jeho externí spolupracovník jsem byl přizván na školní besídku zdejších prvňáků. Má úloha nespočívala pouze v přípravě a výzdobě sálu radnice, ale poté, co jsem byl představen všem přítomným jako udatný evropský šampión, jsem zaujal místo mezi ostatními VIP hosty a spolu se starostou předával ocenění nejnadanějším dětem v disciplínách od tance po malování.

Další dny uplynuly nebývale rychle a příjemně díky velkému množství činností, které bylo potřeba vykonat: odjet poslední dva úmorné tréninky po trati nedělního závodu, naučit místní cyklistický dorost něco ze základních trialových dovedností, oslavit narozeniny v městském parku, uklidit v městském parku, napsat pohled robotkovi, přijmout několik pozvání do rodin ať už na biliárový turnaj či pouze sklenici osvěžujícího nápoje, precizně připravit SUPa na náročný závod, sehnat kompresor pro výměnu nových plášťů,..

Den před startem Iturbitonu - stěžejního bodu programu mého mexického turné - se do Iturbide dostavila celá veselá tlupa pořadatelů a na náměstí započaly přípravy zázemí závodu. Stejně jako postupně rostlo pódium pro vyhlašování vítězů, rostla i má nervozita, stupňovaná neustálými dotazy přátelských obyvatel městečka, zda-li se zítra chystám zvítězit. Po večerní prezentaci a společné večeři závodníků jsem ještě dlouho vysedával na náměstí a i poté, co jsem těsně před půlnocí naposledy ulehl do postele v mém skromném apartmánu, bylo jasné, že usnout nebude tentokrát nic jednoduchého.

O samotném závodu, 1. etapě mexického bikemaratonového poháru, po němž jsem Iturbide definitivně opustil a vydal se na poslední dva dny s Rafaelem do Monterrey se dočtete v samostatném článku Bikemaraton Iturbiton 2009 v rubrice Závody.

Pondělní ráno v třímiliónové metropoli začalo cestou do prestižního Zeta Biku, kde na mne čekala nová krabice na SUPa a dvojice sympatických mechaniků, kteří mi dělali společnost, zatímco jsem svůj stroj připravoval na hrubé zacházení letištních pohunků. Z obchodu mne vyzvedl starý známý z Duranga Ikar, který se po následující hodiny měl stát mým průvodcem po krásách Monterrey. Společně jsme stihli navštívit národní park Chipinque, kopec s gigantickou mexickou vlajkou - jednou z dominant města, po boku Rafaela poobědvat vynikající speciality národní kuchyně a dojít z centra města až do krásně rekultivovaného areálu bývalé železárny podél nově zbudovaného vodního kanálu Santa Lucia. Mé poslední noci v Mexiku pak ještě předcházel rozlučkový večírek v rodině mého hostitele.

V úterý ráno již zbývalo pouze se rozloučit, poděkovat za veškerou péči a vyrazit na letiště. Odbavení i hodinový skok do Mexiko City proběhl bez komplikací, stejně jako nepředstavitelně nudný dvanáctihodinový transkontinentální let. Ve středu ráno středoevropského času se pak můj 767 dotkl pařížské ranveje. V nevlídném terminálu letiště Charlese de Gaulla jsem pak strávil 8+1 ( čekání na náhradní letadlo ) hodinu před letem do Prahy.

Na Ruzyni vyvrcholilo mé mexické dobrodružství šťastným koncem: nejen zavazadla ale i kolo dorazilo tentokrát v pořádku, včas a dilema zda pro cestu z letiště do Podolí, kde na mne čekal můj Pežotek, zvolit autobus či taxi vyřešil Kristián Hynek s přítelkyní, který se vrátil z tréninku z Mallorky a čerstvě načipovaný VW Transporter týmu Scott & Hagget.

Závěrem se sluší poděkovat všem, kteří mi letos umožnili krásný mexický zážitek prožít, přede vším pak českému honorárnímu konzulovi v Mexiku Radko Tichavskému, jeho ženě Elze Fujimoto, institutu Comenius, městu Iturbide a agenture Promosport v čele s Rafaelem,...

Na materiální podpoře se podíleli: Superior, Bikezone.cz ( bezdušový systém  a maziva Joe´s No-Flats ), Dlouhán ( Tune ), Pearl Izumi, obchody Petyša Sport, Bikeone, Cyklosport H&F,  brácha Victor a další...


» fotografie z akce

» Návrat

Superior Riders E-SHOP

Nejjednodušší cesta k vybavení týmu Superior Riders a dalším produktuktům jeho partnerů   » více...

Superior Riders E-SHOP

Kalendář závodů

V kalendáři najdete odkazy na propozice, výsledky, reporty a fotky z jednotlivých závodů   » více...

Nevíte si rady s tréninkem?

Tréninkový poradce Superior Riders Vás zasvětí do tajů efektivního tréninku a správné výživy   » více...

Máte technický problém?

Řešení technických problémů, návody, tipy a servisní manuály pohledem Superior Riders   » více...

Fotogalerie

Fotografie ze závodů, výletů, soustředení a nejrůznějších dalších akcí. » více...

Supriders © 2008 l Developed by Kinet