kontakt_ico  Kontakt
home_ico  Home
fb
2.8.2009 / Bikemaraton Iturbiton 2009, Iturbide - Mexiko

První závod mexického bikemaratonského poháru byl vrcholem Humrovy úspěšné zaoceánské kaktusové mise.

Centrem jednoho z nejnáročnějších bikemaratonů v Mexiku je malé městečko Iturbide obklopené dvoutisícovými horami a vzdálené asi 200 km od Monterrey hlavního města státu Nuevo Leon. Zde, v nadmořské výšce okolo 1400 m.n.m., strávil Humr a jeho SUP téměř 20 dnů a měli tak dostatek času na trénink, aklimatizaci a dokonalou znalost náročné 80-ti kilometrové trasy pod žhavým mexickým sluncem. Motivace byla veliká - vylepšit smolnou 2. příčku z roku 2007.

Závod je pro Iturbide událostí roku - celé městečko uklízí, domy na hlavní ulici dostávají nové barvy, prodavájí se trička s logem maratonu. Den před startem, v sobotu, pak na místním malebném náměstí vyroste pódium, stánky s občerstvením a po prezentaci následuje společná večeře závodníků, která je exhibicí umění místních kuchařek.

Letošní, již čtvrtý ročník odstartoval z náměstí v 9:00 hodin. Téměř 600 závodníků bylo rozděleno na tři tratě 30, 50 a 80 km podle věkových a výkonnostních kategorií. Na prvním kilometru na všechny čekalo horské sedlo, přes které se závodnící přehoupli do vedlejšího údolí - hlavního dějiště maratonu s širokými rychlými prašnými cestami, ale především říčním korytem, kterým trať nemilosrdně ( jak pro jezdce samotné tak i jejich stroje ) vede. Jiná cesta zde totiž neexistuje. Na 15. kilometru se odděluje nejkratší trať a na děti, ženy a začátečníky čeká paradoxně nejtěžší stoupání celého závodu, kterým vystoupají opět na horský hřeben nad Iturbide. Ostatní čeká dalších 15 kilometrů kamenitým korytem a boj s místy až metrovou hloubkou vody. Po nich se odpojuje střední trať, aby 11 kilometrů dlouhým stoupáním nabrala zpět ztracené výškové metry a po několika kilometrech na náhorní plošině sjela do cíle v Iturbide. 80 km trasa kategorie Elite má navíc ještě 30-ti kilometrový okruh s několika náročnými stoupáními, brody a průjezdem vesničkou Camarones.

Humr, jak je již jeho zvykem a stejně jako před dvěma lety, nastoupil již v úvodním stoupání. Letos ovšem tak drtivě, že vrchol přejel s náskokem několika desítek metrů a v doprovodu pořadatelské motorky se vydal na sólovou jízdu. Jeho postupně navyšovaný náskok zvýšila především dvojice vzteklých psů, kteří uspořádali vytrvalý lov na jeho lýtka. Dostatek občerstvovacích stanic s vodou byl zárukou kvalitní hydratace, která byla v tréninku obrovským problémem. Obávané koryto řeky plné ostrých kamenů přečkal předseda, SUP i německá bratrská dvojice Rocket Ron a Racing Ralph na postu plášťů, bez větších problémů a brzy minuli i místo poblíž Camarones, kde Humr předloni měnil duši po ataku kaktusových trnů. Ty letos díky bezdušovému systému No-Flats ztratily hodně ze své nebezpečnosti.

Zatímco závodnící bojují s nástrahami tratě, na náměstí v Iturbide probíhá doprovodný program: závody nejmenších dětí, závod oslů, slepičí soutěž v dostupu a další...

Po posledním brodu Martin za jízdy přimazává řetěz a míří vstříc poslednímu, jedenáctikilometrovému výjezdu na ostrém slunci. Zde dojíždí závodníky ze střední trati a vrchol stoupání zdolává v rekordním čase, aniž by se dostavily obávané křeče či jakákoli krize, mocně povzbuzován známými na občerstvovačkách. Zbývající rovinaté kilometry a závěrečný sjezd již nejsou nijak technicky náročné a Humr po nich vítězně vjíždí do Iturbide, jehož obyvatelé mu připravili nezapomenutelné uvítání. Lidmi obsypaná hlavní ulice skanduje jméno udatného předsedy a poté, co se objevuje na náměstí, propukají davy fanynek ( často ve dva roky nepraných tričkách s Humrovým podpisem ) v jekot, naposledy slyšitelný v dobách koncertů Beatles...

Následují gratulace od seňorů konzula, starosty, šerifa,..., několik rozhovorů pro média, potěžkávání SUPa, který zde každého nadchl a tradiční mexická specialita: nekonečné focení s každým...sólově, ve dvojicích, hromadně, různých kombinacích, variacích a permutacích... V 16 hodin pak začíná vyhlašování vítězů - díky velkému množství kategorií značně zdlouhavé - zakončené vyhlášením kategorie Elite a Humrovou závěrečnou děkovnou řečí adresovanou pořadatelům z Rafaelovy agentury Promosport za precizní přípravu závodu, institutu Comenius za pozvání a starostovi a obyvatelům Iturbide za pohostinnost, přátelské přijetí a trpělivost s pochybnou španělštinou samouka.

Po vyhlášení se náměstí rychle vylidňuje, pořadatelé uklízejí zázemí závodu a na Humra čeká neveselá povinnost rozloučit se s desítkami místních přátel. Ještě za světla pak Martin Iturbide pro letošek definitivně opuští a míří do Monterrey... Muchas gracias Iturbide!

 

 

 


» fotografie z akce

» Návrat

Superior Riders E-SHOP

Nejjednodušší cesta k vybavení týmu Superior Riders a dalším produktuktům jeho partnerů   » více...

Superior Riders E-SHOP

Kalendář závodů

V kalendáři najdete odkazy na propozice, výsledky, reporty a fotky z jednotlivých závodů   » více...

Nevíte si rady s tréninkem?

Tréninkový poradce Superior Riders Vás zasvětí do tajů efektivního tréninku a správné výživy   » více...

Máte technický problém?

Řešení technických problémů, návody, tipy a servisní manuály pohledem Superior Riders   » více...

Fotogalerie

Fotografie ze závodů, výletů, soustředení a nejrůznějších dalších akcí. » více...

Supriders © 2008 l Developed by Kinet