kontakt_ico  Kontakt
home_ico  Home
fb
2.11.2008 / Litevec Žaludis trenérem Superior Riders!

Velká chvíle nejen pro Superior Riders, ale i celou českou cyklistiku je tady - na trůn trenéra usedá muž z nejpovolanějších, známý stratég, starý lišák a živoucí legenda neznající kompromis: Varlat Žaludis!

Děje se tak navíc v době kdy o něj sváděly boj přední světové stáje Pro Tour a kdy není tajemstvím, že právě Žaludis stojí za ohlášeným comebackem Lance Armstronga.

Varlat se narodil před 47 lety v malém litevském městečku Pervers na břehu Baltského moře. Vyrůstal v typické průmyslově orientované rodině, kterých bylo v Litvě v tomto období jako hub po dešti. Otec pracoval jako slévač a matka ve sběrných surovinách v sekci výkup. Jako mladý nadějný hutník se vydal v otcových šlépějí a dostal se na nejprestižnější metalurgické učiliště v Železotrusku. Přesto, že vystudoval s plechovým diplomem (nejvyšší možné ocenění metalurga), u řemesla nezůstal.

Na scestí ho svedly lepé děvy a alkohol. Díky těmto kratochvílím prohýřil několik let mezi spodinou společnosti, na což teď s úsměvem vzpomíná a bere to jako ohromnou životní zkušenost. Ode dna se odrazil v momentě, kdy prodal svou sbírku šroubků a matek ( největší z celého východního bloku ) včetně unikátního samosvěrného šroubu KZ-4 a dekompresního ventilu Sojuzu 6. Za utržené bony si pořídil bicykl, od něhož si sliboval značné zvětšení svého akčního rádiusu při svých štacích po nevěstincích.

Na počátku jeho opravdové cyklistické kariéry byl spor o prostitutku Riljanu, který měl rozhodnout závod na 1 km s pevným startem. Varlat tehdy před očima činovníků Litevského cyklistického svazu pracujících (LCSP) o sekundu porazil úřadujícího mistra Ostružinise. Své zasloužené odměny se však nedočkal - než se nadál, seděl už na koženkovém sedadle černé Volhy uhánějící potemělými ulicemi přímo do trenérské kůlny velodromu Hutníku Pervers.

Netrvalo dlouho a Varlat stanul v čele národního manšaftu, který dovedl k mnoha vítězstvím. Byl blízkým přítelem Dina Signoriho díky čemuž mohlo litevské družstvo obouvat - v Sovětském svazu tehdy nevídanou novinku - tretry SiDi. Navrhl a upletl rovněž aerodynamické kombiné s motivem lidské kostry, jehož vynález je dnes neprávem připisován firmě Northwave.

Strmý růst však často střídá pád, o čemž se brzy přesvědčil i Varlat. Asymetrické muskulatury reprezentantů prozradily jeho silnou pravicovou orientaci, pro kterou upadl v nemilost u vládnoucího režimu a byl z postu reprezentačního trenéra dráhařů převelen do malé tělocvičny na předměstí Kaunasu, kde na něj čekaly legíny a zatuchlé cvičky.

To, co pro něj mělo být původně trestem, mu však přineslo dosud nejkrásnější období jeho plodného života. V krasojízdě - v očích Litevců opovrhovaném sportu, ve kterém se soustředili zoufalci a cyklisté s nejasnou sexuální orientací - našel brzy zalíbení i mnoho přátel. Vynikal, jak sólo, tak především v sehrané dvojici s Aljošou Kastratisem, měl dar od boha, ale pak se to stalo...

Při závodu „O traverzu primátora Kaunasu" ošklivě upadl na představec tou nejchoulostivější částí těla a bylo po kariéře. Brzký rozpad SSSR mu však umožnil návrat na dráhu trenéra, kde se svými proklatě ostrými lokty dokázal protlouci až na samotný vrchol trenérského Olympu.

Tým Superior Riders angažoval Varlata Žaludise nejen s primárním cílem vnést noblesu a eleganci do stylu jízdy a chování závodníků, ale tento, větry litevských planin ošlehaný muž, bude i Vaším průvodcem na nelehké pouti ať už za skvělými cyklistickými výkony nebo jen krásnou postavou a zdravým životním stylem v rubrice Trénink.

Několik fotografií z Varlatova archivu

 


» fotografie z akce

» Návrat

Superior Riders E-SHOP

Nejjednodušší cesta k vybavení týmu Superior Riders a dalším produktuktům jeho partnerů   » více...

Superior Riders E-SHOP

Kalendář závodů

V kalendáři najdete odkazy na propozice, výsledky, reporty a fotky z jednotlivých závodů   » více...

Nevíte si rady s tréninkem?

Tréninkový poradce Superior Riders Vás zasvětí do tajů efektivního tréninku a správné výživy   » více...

Máte technický problém?

Řešení technických problémů, návody, tipy a servisní manuály pohledem Superior Riders   » více...

Fotogalerie

Fotografie ze závodů, výletů, soustředení a nejrůznějších dalších akcí. » více...

Supriders © 2008 l Developed by Kinet